Boliglån

Når man skal købe en bolig, det være sig et hus eller en lejlighed, vil langt hovedparten af alle mennesker være nødt til at låne penge til købet. At lægge flere millioner kontant er noget der er de få forundt. Skal man låne penge til en ny bolig, må man i banken og søge om et boliglån.

Hvad er et boliglån?

Boliglån bruges både som en samlet betegnelse for de lån, man optager i forbindelse med boligkøb, men også mere specifikt som navn på det banklån man som regel må tage for at finansiere den del af boligens købspris, der ikke kan dækkes af et billigere realkreditlån. Det er dette boliglån, vi behandler i denne artikel. Du kan læse mere her på Boligteket om realkreditlån, samt andelsboliglån (hvis du vil købe en andelsbolig).


Få en gratis og uforpligtende vurdering af din lånesituation
Hvis du skal købe bolig, skal du både have banklån og realkreditlån. Det er ikke altid at din banks tilbud er det bedste og billigste for dig. Realkreditkonsulenten tilbyder gratis rådgivning - du sparer typisk mellem 10.000 og 50.000 kr.

Hvornår skal du tage et boliglån i din bank?

BoliglånDer er to situationer, hvor et boliglån kommer på tale. Den ene er ved køb af ny bolig, som vi allerede har været inde på. Den anden er ved finansiering af ombygninger, tilbygninger og forbedringer af en bolig, man allerede ejer.

I det første tilfælde vil du typisk vælge at finansiere så stor en del af boligens købspris med et realkreditlån, der er baseret på obligationer og er en del billigere for dig som låntager end et boliglån i banken. Der er imidlertid opsat en klausul på realkreditlån, der gør at du maksimalt kan låne op til 80% af boligens værdi. Resten af prisen skal du derfor finansiere ved hjælp af et boliglån i banken, hvis du ikke har mulighed for for at lægge pengene kontant.

Klausulen er i øvrigt 60%, hvis du køber et sommerhus og 40% ved køb af byggegrunde.

I det andet tilfælde, hvor det er forbedringer eller ombygninger, du ønsker at finansiere, vil man oftest forsøge også at finansiere dette med et billigere realkreditlån. Til dette formål skal der laves en ejendomsvurdering af ens bolig. Er friværdien i boligen høj nok, kan man få et fornyet og forhøjet realkreditlån. Ofte er ejendomsvurderingen imidlertid noget lavere end den reelle værdi og friværdien derfor ikke høj nok til at man kan blive godkendt til en låneomlægning. I denne situation vil man i stedet blive tvunget til at finansiere sit byggeprojekt med et boliglån i banken.

2 typer af boliglån

Hvis du skal optage et boliglån i en dansk bank, så er der typisk to forskellige typer, der bliver stillet til rådighed: et almindeligt boliglån og et prioritetslån.

Det almindelige boliglån er egentlig et helt normalt banklån som vi kender dem, men specielt rettet mod køb af, eller renovering af bolig. Alt efter hvilken bank du har eller vælger vil renten som oftest ligget et sted mellem 5 og 14%. Banken tager som udgangspunkt pant i din bolig som sikkerhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *