el-regning

Er du træt af din el-regning?

Er strømregningen løbet helt løbsk og ved du ikke hvorfor? Så finder du en række gode råd og ideer til, både hvordan du finder årsagen og effektivt skærer ned på elforbruget. Skal vi se at komme i gang?

Er elregningen løbet langt forbi dit budget, og ser det kun ud til at gå opad måned for måned. Så er det med at få gjort noget ved sagen. For oftest kan du rimelig nemt finde årsagen til dit store strømforbrug. Og med små midler, kan du skære helt op til 80 % af den del af elregningen, der går til belysning.

Tjek huset for elapparater på standby

Det første sted du bør sætte ind, er alle de elektriske apparater, der står på stand-by. Det har du sikkert hørt om for. For selv om producenterne bliver bedre og bedre til at reducere apparaternes strømforbrug, når de står på stand-by, så gør mange bække små som bekendt en stor år.

Det betyder, at du oftest kan skære helt op til et par kilowatt fra i timen, ved at slukke alle de apparater helt, som det ikke er tvingene nødvendigt står på stand-by hele tiden. Hvornår har du f.eks. set en dvd på dvd-afspilleren sidst?

Spor dig ind på strømslugerne

Kører måleren stadig hurtigt, kan dit næste træk være, at slå de enkelte sikringsgrupper fra på eltavlen. Før du begynder, holder du øje med hastigheden på måleren, for at få et indtryk af, hvor hurtigt den kører normalt. Gør det helst på et tidspunkt, hvor der bruges mest muligt strøm i boligen.

Det er lidt sværere i dag, hvor der er langt imellem de gammeldags målere, hvor der kører en synlig skive rundt hele tiden. Har du en elektronisk elmåler er du derfor nødt til at tage tid på, hvor længe der går mellem, at en af kontrollamperne på måleren blinker.

Sluk nu for de enkelte sikringsgrupper en efter en, og se hvad det gør ved elforbruget. Når du har taget tid på måleren, slår du gruppen til igen og tager så den næste. Går strømforbruget drastisk ned, når du slukker en bestemt gruppe, skal du lede efter synderen inden for denne gruppe.

Skift til LED-pærer

Vil du have en øjeblikkelig besparelse på din elregning, skal du udskifte samtlige pærer i boligen, så de anvender LED-teknologi. Det kan give dig en besparelse på op til 80 % på det enkelte lampested, alt efter hvilken type pærer som sidder i lampen.

Er det en gammel glødepære, er besparelsen oftest størst. Men også de nyere og meget varmeudviklende halogenpærer bør udskiftes. Det giver både en kontant besparelse på strømmen og nedsætter varmestrålingen fra lampen. Hvor en traditionel glødepære bruger f.eks. 60 W, kan du få samme lysstyrke med en 8-12 W LED-pære.

Samtidig gør LED-teknologien det muligt at sætte lys op der, hvor der ikke er plads med traditionelle pæretyper. For en LED-pære fylder ikke mere end den LED-kreds, der giver lyset. Med et produkt som LED-strips kan du således sætte effektiv belysning op under f.eks. trappetrin, langs fodpaneler eller på kanten af skabe.

Resultatet bliver en voldsom reduktion af elforbruget i boligen, der straks kan ses på jeres strømregning. Udskifter du alle pærer i husstanden, kan du faktisk få energitilskud til opgaven.

Læs mere om LED-pærer her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *