vandvarmepumpe

Guide: Sådan vælger du den rette varmepumpe

Der er efterhånden mange måder at opvarme sit hus på. En af disse måder er via en varmepumpe. Varmepumper oplever stor popularitet over de seneste år, og det er der god grund til. Det er nemlig en rigtig god måde at opvarme sit hus på, fordi det er en af de mest bæredygtige måder at sørge for varme på. Netop derfor er varmepumpen så populær.

Er du fristet af at anskaffe dig en varmepumpe? Læs med her, og bliv guidet til hvordan du vælger den rette til dig og dine behov.

Hvad er en varmepumpe, og hvordan virker den?

En varmepumpe er et varmeanlæg, som udnytter energien i luften eller jorden til at opvarme boligen. Varmepumper er eldrevne, men bruger i snit fire gange så lidt elektricitet som en radiator bruger på at opvarme en bolig på samme størrelse.

Fysisk består varmepumpen af en indendørs og en udendørs del. Den indendørs del minder meget om et køleskab i størrelse, og det er derfor muligt at kunne placere den i en baggang, et bryggers eller i køkkenet uden den er i vejen for det daglige liv i huset. Den udendørs del vil alt efter hvilken type varmepumpe man vælger enten skulle graves ned i jorden (jordvarme) eller trække varmen ud af luften (luftvarme).

Hvad skal jeg vælge? Jord- eller luftvarme?

En varmepumpe kan overordnet deles op i to kategorier: Jordvarme og luftvarme. Hver af disse to typer af varmepumper trækker varmeenergien ud af henholdsvis jord og luft. Hvilken af de to typer varmepumper man skal vælge, afhænger af ens behov og hvor meget plads man har.

Luftvarme kræver mindre plads, da udedelen ved luftvarme består af en pumpe, som trækker varmeenergien ind, hvor den bliver omdannet til varme, som bliver ledt rundt i huset af den del af varmepumpen som er placeret indendørs.

Jordvarmepumpen fylder mere udendørs, da den består af en slange som skal graves ned i et areal i jorden. Da der ikke kan plantes, bygges eller laves noget permanent oven på der hvor jordvarmen bliver gravet ned, kan det være sværere at få plads til jordvarme hvis man har en mindre grund.

Om man skal vælge jord- eller luftvarme, afhænger altså af ens behov og hvor meget plads man har. Både jord- og luftvarme er investeringer i fremtiden, da de benytter en mere vedvarende energiform og sørger for at man sparer penge på elregningen på den lange bane.

De store fordele ved varmepumper

Den helt store fordel ved varmepumper er, at den giver en meget mindre varme- og elregning sammenlignet med de mange andre former for energikilder der findes. Varmepumpen er derudover også mere miljøvenlig, hvilket virkelig er noget som er vigtigt at have med i sine overvejelser, nu hvor vi står over store klimaforandringer.

Anlægget kræver heller ikke meget vedligehold og derved ekstra tid, da det passer sig selv det meste af tiden. Det skal ikke fodres og passes, og er derfor både praktisk og tidsbesparende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *