Standarder i boligen

Standarders betydning for boligen

Standarder er en betegnelse for tekniske krav og regler for produkter eller systemer, som en fabrikant skal følge for at sikre en vis kvalitet i de elementer, der bliver produceret. Dette kan være alt lige fra almene sikkerhedskrav, holdbarhed af varen til materialer der må anvendes og størrelser på diverse elementer i produktionen. Der findes også standarder for et utal af praktiske redskaber, hvor man kan finde vejledning om sikker installation, inspektion og vedligeholdelse af for eksempel gyngestativer på legepladser.

Hvordan fastsættes standarder?

Standarder bestemmes blandt andet af CEN, der står for European Committee for Standardization, men også ISO, International Organization for Standardization, fastsætter retningslinjer for standarder på internationalt plan. ISO består af medlemmer fra forskellige landes standardiseringsorganisationer, der tilsammen bestemmer og regulerer retningslinjerne, samt de krav der skal være til producenter for at beskytte brugerne.

Det er dog ikke alle standarder, der er universelle. Standarder kan nemlig også blive vedtaget lokalt. I Danmark har vi organisationen Dansk Standard, der står for danske standarder samt sørger for at varetage vores nationale medlemskaber af henholdsvis ISO og CEN.

Hvad betyder standarder for boligen?

Uden standarder ville din bolig ikke være sikker at opholde sig i. Der ville ikke være garanti for, at taget ikke styrtede sammen i morgen eller om to minutter, eftersom sikkerhedskravene for alle materialer og selve udførelsen ville være meget mindre. Dine vinduer og døre ville heller ikke have den samme funktionalitet, som de har i dag.

Heldigvis er alle elementer i din bolig reguleret af de standarder, som holder dem sikre at bo i. Forestil dig at dit hus var blevet bygget uden nogle juridiske krav til de personer, der havde bygget det eller de materialer der var blevet brugt i arbejdet. Dette kunne føre til hundredevis af dødsfald hver dag, som kunne være undgået ved hjælp af standarder.

Hvis standarder ikke blev overholdt eller hvis de slet ikke fandtes, ville verden måske se sådan her ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *