madras

Vi sover alle forskelligt – sådan finder du den rette madras

Vi er alle forskellige, når det kommer til søvn- og sovebehov. Ingen sover helt på samme måde. Nogle ligger på maven, nogle på siden og andre på ryggen – og andre rumsterer hele natten. Desuden er forskellige madrasser også gode til forskellige mennesker, fordi vægt, præferencer og kropsbygninger også er forskellige. Disse forskelligheder betyder, at vi har gavn af forskellige madrasser. For en madras er ikke bare noget, man sover på – det er også noget, som understøtter din søvn, og som kan være forskellen på en god eller dårlig dag. Men hvad skal du kigge efter og vælge ud fra, når du skal på jagt efter de rette madrasser? Det kan du læse mere om herunder.

Din ryg skal være lige, når du ligger på siden

En tommelfingerregel ved valg af madrasser er, at din ryg skal være lige, når du ligger på siden. Det er sådan, man finder den rette hårdhed. Mere håndgribeligt er det måske at kigge efter madrasser, hvor du er i stand til at presse en flad hånd ind under din lænd og mærke et jævnt tryk på hele bagsiden af din ryg. Med hensyn til størrelse siger man, at længden på madrassen gerne må være 20 cm længere, end man selv er høj. Med hensyn til bredde er det typisk, hvor uroligt du ligger, som skal være afgørende. Her er det nemmest at vurdere, om du er glad for den nuværende bredde – og om bredden kan trænge til en justering, fordi du måske ikke altid har plads nok.

De forskellige typer madrasser

Den klassiske type madras er nok springmadrassen, som de seneste år har gennemgået en større udvikling. Du har måske kendskab til madrasser, som skal vendes regelmæssigt? Dét er springmadrassen, som skal det. De holder længst ved at blive vendt – gerne hver gang, sengetøjet skiftes. Disse madrasser fås også med komfortzoner, som er i stand til at støtte lige netop de områder på dig, som har brug for blødere eller hårdere støtte.

En anden klassisk madras er boxmadrassen. Denne er ”indbygget” i sengen og skal derfor ikke vendes ligesom springmadrassen. Det betyder desuden, at disse hurtigere vil have tendens til at blive bløde og slappe i fjedrene, og dermed, at de har en dårligere holdbarhed. Den langsigtede løsning er derfor en god springmadras – i hvert fald hvis den behandles ordenligt. Et billigere alternativ er skummadrassen, som naturligvis også har en kortere levetid, hvis man måler på komforten. Da de giver en del efter i hårdhed, skal de helst købes hårdere, end ønsket måske er.

Alternative løsninger kunne være både skumlatexmadrasser og viskoelastiske skummadrasser. Madrasser af skumlatex er især gode for allergiplagede personer, som ønsker noget allergivenligt. Med større huller giver det lugtfri og luftige madrasser, som ikke samler på støv på samme måde – dermed er de gode til visse punkter, men koster naturligvis også herefter. Den viskoelastiske skum tager form efter personer og disses kropsvarme, hvilket ændrer madrassens temperatur. Den er derfor velegnet til personer, som er sengeliggende i en længere periode.

Et sidste råd: Få lang ombygning

Det er umuligt – også for en professionel fagmand – at fortælle dig, hvor hård den rette madras er. Det kan ikke vurderes, før man prøver den ad. Men man får ikke meget ud af at ligge sig på en madras i butikken. Tværtimod vil du få langt højere glæde af din madras, hvis du sørger for at købe den et sted, hvor muligheden for ombytningen er længst. Her kan du med fordel lede efter forretninger, som giver 2 måneders mulighed for ombytning. På den måde kan du ordenligt få lov at afprøve madrassen og herefter vurdere dens rigtighed for dig og din krop. En anden mulighed kunne være at finde en forretning, som gør brug af computerteknologi til at vurdere, hvilken madras der vil støtte dit behov bedst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *